Dyniowate z farszem ziemniaczanym na ostro

Jedna z wielu możliwych wersji zapiekanek z dyń, cukiń, kabaczków, ogórków, patisonów (czyli ogólnie warzyw dyniowatych) z farszem. W tym przypadku szkładnikami farszu są ziemniaki, jajka, papryczki chilli. 

Wstępnie planowane składniki - cukinia, papryczki chilli, ziemniaki i jajka. 
Do farszu mielę ziemniaki. Można je zetrzeć na tarce lub w dowolny inny sposób. Kwestia gustu - ta potrawa to i tak w dużej mierze improwizacja.

Cebula zmielona.

Papryczki chilli także zmielone.

Wszystkie składniki farszu (ziemniaki, papryczka, cebula) łączę, przyprawiam wedle gustu.

Dodaję dwa jajka i mieszam farsz.

Warzywa dyniowate wydrążam w srodku. W przypadku, gdy skórka nie jest bardzo twarda można ją zostawić, gdy już skórka jest twarda jak na byku warto warzywa z niej obrać. Ja w tym przypadku z cukini i ogórków skórki nie usuwałem, jednak w  przypadku patisonów było to raczej konieczne - skórka była na nich naprawdę twarda jak pancerz.

Nadziane dyniowate idą do piekarnika na około 40 minut w temperaturze około 180 stopni.

Przykładowo - patison nadziany.

Po rozkrojeniu tak się prezentuje.

Farsz może być czystą improwizacją - składniki wedle gustu i dostępności. Jako warzyw można użyć każdego warzywa z rodziny dyniowatych, czyli dyń, cukiń, kabaczków, patisonów, ogórków, tykw - co kto ma. Czas pieczenia dopasowujemy do wielkości warzywa. 

Komentarze