Jedna z wielu możliwych wersji zapiekanek z dyń, cukiń, kabaczków, ogórków, patisonów (czyli ogólnie warzyw dyniowatych) z farszem. W tym przypadku szkładnikami farszu są ziemniaki, jajka, papryczki chilli.
|
Wstępnie planowane składniki - cukinia, papryczki chilli, ziemniaki i jajka.
|
|
Do farszu mielę ziemniaki. Można je zetrzeć na tarce lub w dowolny inny sposób. Kwestia gustu - ta potrawa to i tak w dużej mierze improwizacja.
|
|
Cebula zmielona.
|
|
Papryczki chilli także zmielone.
|
|
Wszystkie składniki farszu (ziemniaki, papryczka, cebula) łączę, przyprawiam wedle gustu.
|
|
Dodaję dwa jajka i mieszam farsz.
|
|
Warzywa dyniowate wydrążam w srodku. W przypadku, gdy skórka nie jest bardzo twarda można ją zostawić, gdy już skórka jest twarda jak na byku warto warzywa z niej obrać. Ja w tym przypadku z cukini i ogórków skórki nie usuwałem, jednak w przypadku patisonów było to raczej konieczne - skórka była na nich naprawdę twarda jak pancerz.
|
|
Nadziane dyniowate idą do piekarnika na około 40 minut w temperaturze około 180 stopni.
|
|
Przykładowo - patison nadziany.
|
|
Po rozkrojeniu tak się prezentuje.
|
Farsz może być czystą improwizacją - składniki wedle gustu i dostępności. Jako warzyw można użyć każdego warzywa z rodziny dyniowatych, czyli dyń, cukiń, kabaczków, patisonów, ogórków, tykw - co kto ma. Czas pieczenia dopasowujemy do wielkości warzywa.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.