Zupa ryżowa na ostro

Zupa dość prosta w wykonaniu. Ogólnie ją lubię. By niepotrzebnie nie przedłużać wstępu - to po prostu zwykła zupa ryżowa z dodatkiem papryczek chili. Ryżowe i krupniki w mojej subiektywnej ocenie są zupami dość mdłymi w smaku i wymagają dość sporego doprawienia. W tym przypadku takim doprawieniem są chilli. 

A oto składniki - ilosć na garnek 7 litrowy.

Najpierw gotuję wkładkę mięsną razem z wypłukanym ryżem. 


Wszystkie warzywa myję, kroję i wrzucam do gotującego się wywaru. Gotuję niecałe pół godziny. Ile jakich składników? Kwestia gustu. Ja na 7 litrowy garnek użyłem dość spory kubek ryżu, kilogram ziemniaków, kilka marchewek i kawałek selera, kilka papyczek chili. Zupę warto doprawić majerankie. Kolejnego dnia można z niej zrobić pomidorową. 

Gotowe...

Zupa raczej pikantna, taka w sam raz dla mnie. Można zrezygnować z ziemniaków podczas przygotowywaniu tej zupy. Tak sobie przeglądam bloga i widzę, że zup ryżowych jest tutaj mało, co dziwne, bo zarówno ryżowe jak i krupniki wszelkiej maści gotuję dość często - chyba czas nadrobić zaległości. 


Komentarze