Prosty w wykonaniu dodatek do chleba - zamiennik humusu, pasta grochowo - czosnkowa. Do jej zrobienia potrzebujemy gotowany groch, czosnek, cebulę, sól oraz pieprz. Proporcje wedle uznania, ilość czosnku wedle upodobań. Groch gotujemu do miękkości w osolonej wodzie. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, następnie przez maszynkę przepuszczamy ugotowany groch. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy, dodajemy oleju lub oliwy i gotowe.
|
Oto składniki - namoczony groch, czosnek oraz cebula. |
|
Groch ugotowałem w osolonej wodzie, cebulę oraz czonek obrałem. |
|
Czosnek oraz cebulę zmieliłem w maszynce. |
|
Następnie zmieliłem ugotowany groch. |
|
Wymieszałem. |
|
Doprawiłem pieprzem, dodałem oleju i ponownie wymieszałem. |
|
Propozycja podania - pasta grochowa do chlebka na kolację lub śniadanko. |
Ta pasta jest świetnym dodatkiem do chleba. Najdłużej w jej przygotowaniu trwa moczenie grochu - jednak ten problem można rozwiązać mrożąc namoczony groch wcześniej w większej ilości, wtedy zrobienie tej pasty zajmie nam może pół godziny.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.