Wiosenna sałatka z dodatkiem liści pokrzywy, mniszka, rzodkiewki i komosy

Oto propozycja podania sałatki z dodatkiem wiosennych dzikich roślin jadalnych. Użyłem do sałatki składników z tunelu foliowego oraz kilku innych "chwastów" rosnących na działce. W komponowaniu takich sałatek obowiązuje zasada dostępności (jemy co znajdziemy) oraz gustu (jemy co nam smakuje). Polecam włączać liście mniszka do sałatek, mają działanie prozdrowotne. 

W tunelu rośnie sobie rzodkiewka i szczypior - liście rzodkiewki są doskonałe do sałatek. 

Oto część składników sałatki - od lewej - rzodkiewka, pokrzywa, komosa, liście mniszka, lubczyka oraz szczypior. 

Liście rzodkiewki myję. 

oraz kroję do sałatki. 

Liście mniszka myję oraz kroję do sałatki. 

Liście pokrzywy myję< trochę wygniatam, by nie parzyły oraz kroje do sałtaki. 

Komosę białą myję oraz kroję do sałatki. 

Szczypior myję oraz kroję do sałatki. 

Dodaję trochę bardziej cywilizowanych składników, takich jak pomidory, ogórek, śmietanę. Solę do smaku i mieszam. 

Sałatka gotowa. 

Akurat ta sałatka jest dodatkiem do obiadu. Użyłem trochę cywilizowanych składników, co nie ejst konieczne. Równie dobrze mógłbym pomidorów i ogórka nie dawać, zachować typowo liściowy charakter sałatki. Co do pokrzywy - polecam przed pokrojeniem ją dość porządnie wygnieść, by straciła swój lekko agresywny charakter. 


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ

Komentarze