Żurek wersja prosta - kolejny wariant

Jest to żurek, który śmiało mogę określić stwierdzeniem, że prościej się już nie da. Prościej to by było chyba już tylko zagotować rozcieńczony zakwas i dać do popicia. Składniki to ziemniaki i zakwas. Listek lubczyka znalazł się to wylądował w garze. 

Składniki zupy - soli już nie wyciągałem do zdjęcia. 

Ziemniaki obieram, myję kroję w kostkę i do gara. 

Ilość ziemniaków jest kwestią gustu lub dostępności. Ja do takiego żurku daję objętościowo 1/4 - 1/3 garnka, w tym przypadku gotuję w 4-5 litrowym. 

Pokrojone ziemniaki gotuję w osolonej odzie z dodatkiem listka lubczyka. Gotuje do miękkości. 

Gdy już ziemniaki mam ugotowany dodaję zakwas żytni, w tym przypadku użyłem pół litrową butelkę. Ilość użytego zakwasu zależy od naszych preferencji i mocy samego zakwasu. Po dodaniu zakwasu jeszcze gotuję kilka minut. 

I gotowe...

Zupka prosta, uboga wręcz, jednak dość smaczna, jeśli ktoś oczywiście lubi kwaśne zupy. Może też i niezbyt treściwa z uwagi na ubogość składników. Z chlebkiem musi być inaczej marne szanse by się tym najeść. 


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ

Komentarze