Jest to żurek, który śmiało mogę określić stwierdzeniem, że prościej się już nie da. Prościej to by było chyba już tylko zagotować rozcieńczony zakwas i dać do popicia. Składniki to ziemniaki i zakwas. Listek lubczyka znalazł się to wylądował w garze.
|
Składniki zupy - soli już nie wyciągałem do zdjęcia. |
|
Ziemniaki obieram, myję kroję w kostkę i do gara. |
|
Ilość ziemniaków jest kwestią gustu lub dostępności. Ja do takiego żurku daję objętościowo 1/4 - 1/3 garnka, w tym przypadku gotuję w 4-5 litrowym. |
|
Pokrojone ziemniaki gotuję w osolonej odzie z dodatkiem listka lubczyka. Gotuje do miękkości. |
|
Gdy już ziemniaki mam ugotowany dodaję zakwas żytni, w tym przypadku użyłem pół litrową butelkę. Ilość użytego zakwasu zależy od naszych preferencji i mocy samego zakwasu. Po dodaniu zakwasu jeszcze gotuję kilka minut. |
|
I gotowe... |
Zupka prosta, uboga wręcz, jednak dość smaczna, jeśli ktoś oczywiście lubi kwaśne zupy. Może też i niezbyt treściwa z uwagi na ubogość składników. Z chlebkiem musi być inaczej marne szanse by się tym najeść.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.