Sałatka z liśćmi rzodkiewki białej

Co jakiś czas wspominałem o różnych jadalnych częściach warzyw, które tradycyjnie wyrzucamy podczas przygotowywania posiłków. O ile w przypadku ziemniaków jest to w pełni uzasadnione, gdyż tylko bulwy są jadalne, to w niektórych sytuacjach wyrzucanie niektórych części rosłiny jest już formą marnotrawstwa. Oczywiście kwestią gustu jest zużytkowanie naci marchwiowej, jednak w przypadku kapustnych i rzepowatych warzyw naprawdę warto zjeść warzywo w całości. Oto przykład wykorzystania rzodkiewki - sałtka z jej udziałem, oczywiście część liści użyłem. 

Składniki sałatki - rzodkiew biała i część liści z niej, por oraz jogurt naturalny.

Liście myję oraz kroję - pysznie się prezentują. 

Korzeń rzodkiewki oczywiście także myję i kroję.

Por po umyciu kroję...

Gotowa sałatka. Jeszcze trochę fety dodałem.

Spożywanie tradycyjnie odrzucanych części warzyw nie musi wynikać z biedy. To może być zwyczajnie ciekawą alternatywą, poszukiwaniem nowych smaków. To może być też ideologiczne - zero waste idealnie się tutaj wkomponowuje. Warto ponadto wiedzieć, że niektóre części warzywa, tradycyjnie wyrzucane, nadają sie do jedzenia i mogą stanowić urozmaicenie diety. 


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ

Komentarze