Przepis na danie typowo jednogarnkowe. Coś pośredniego między zupą a ... w sumie cholera wie czym. Warzywa duszone z wątróbką drobiową. To trochę inna forma podania wątróbki jak smażenie tradycyjne z cebulą. Potrawa, która może być w pełni samodzielnym daniem.
Propozycja podania gotowego dania - można z chlebkiem, można bez chlebka. |
A oto składniki potrawy oraz ilości. Wątróbka drobiowa, jakieś pół kilograma. Pół małej dyni, kilka ziemniaków, trochę marchwi, cebula, olej do smażenia. |
Watróbkę kroję... |
I na krótko do garnka podlanego olejem. Nie smażę / duszę długo - tyle by się na wierzchu ścieło. |
Bardzo wzruszające zajęcie wyciskające łzy - czyli krojenie cebuli. |
Pozostałe warzywa także kroję w kostkew i wrzucam do garnka, dolewając troszkę wody (może kubek jakoś). |
Gotuję / duszę na wolnym ogniu pod przykryciem i jest gotowe do podania, gdy warzywa będą miękkie. Doprawienie solą i pieprzem lub innymi przyprawami wedle uznania. |
Danie jednogarnkowe, proste w wykonaniu. Dobór warzyw wedle uznania. Można same ziemniaki, można też bogaciej. Wedle uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.