Wątróbka drobiowa duszona z warzywami

 Przepis na danie typowo jednogarnkowe. Coś pośredniego między zupą a ... w sumie cholera wie czym. Warzywa duszone z wątróbką drobiową. To trochę inna forma podania wątróbki jak smażenie tradycyjne z cebulą. Potrawa, która może być w pełni samodzielnym daniem. 

Propozycja podania gotowego dania - można
z chlebkiem, można bez chlebka. 

A oto składniki potrawy oraz ilości.
Wątróbka drobiowa, jakieś pół kilograma.
Pół małej dyni, kilka ziemniaków,
trochę marchwi, cebula, olej do smażenia. 

Watróbkę kroję...

I na krótko do garnka podlanego olejem.
Nie smażę / duszę długo - tyle
by się na wierzchu ścieło. 

Bardzo wzruszające zajęcie wyciskające
łzy - czyli krojenie cebuli. 




Pozostałe warzywa także kroję w kostkew
i wrzucam do garnka, dolewając troszkę wody
(może kubek jakoś). 

Gotuję / duszę na wolnym ogniu pod przykryciem
i jest gotowe do podania, gdy warzywa będą miękkie.
Doprawienie solą i pieprzem lub innymi przyprawami wedle uznania. 

Danie jednogarnkowe, proste w wykonaniu. Dobór warzyw wedle uznania. Można same ziemniaki, można też bogaciej. Wedle uznania. 


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ 



Komentarze