Pałka jest jedną z ważniejszych jadalnych roślin w dzikiej przyrodzie. Wiosna to dobry czas na zbiory młodych liści. Białe delikatne części można jeść na surowo w formie surówki. Ja tym razem postanowiłem zrobić z niej zupę.
|
Zebrana w terenie pałka, wstępnie oczyszczona |
|
Pałka w terenie już oczyszczona |
|
Wstępnie zakładane składniki zupy. W czasie gotowania postanowiłem jednak dołożyć marchew i seler. |
|
Krojenie warzyw na zupę - a na bogato będzie |
|
Etapy gotowania |
Najpierw smażę cebulę. Potem dolewam wody. Czyli zaczynam podobnie, jak partyzancką (
link). Potem dodaję pokrojone ziemniaki oraz inne warzywa. Po kilku minutach w garze ląduje pokrojona pałka. Całość gotuję do miękkości warzyw.
I gotowe. Podano do stołu. Nie jestem w stanie porównać tą zupę z jakaś tradycyjną potrawą. Ogólnie smaczna. Znaczy. Mi smakuje. Za gusta innych nie odpowiadam. Zjadłem. Żyję. Czuję się dobrze.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.