To jedna z wersji tej
zupy, tym razem składnikami głównymi są cebula, ryż, tłuszcz roślinny, szczypior i świeży lubczyk. Zupa naprawdę tania w wykonaniu - koszt to kubeczek ryżu trochę oleju, kilka cebul, szczypior. Szczypior jest w sumie opcjonalny, ale warto go użyć.
|
Składniki główne zupy
|
|
Cebulę kroję, podsmażam w garnku, do zmiany koloru. |
|
Gdy cebula już się zrumieni, dolewam wody i chwilę gotuję, aż wywar nabierze koloru. Dolewam wody "do pełna" dodaję namoczony i opłukany ryż, gotuję. Kroję szczypior i lubczyk i też dodaję. |
|
Gotowa - gęsta wyszła, była na dwa dni. |
|
Podano do stołu. |
Oczywiście zupę można wzbogacić o podstawową włoszczyznę. Można w tej wersji zrobić też zupę pomidorową. Tą zupę można zwyczajnie potraktować jako bazę do niektórych innych zup - kwestia gustu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.