Zupa partyzancka - wersja z ryżem

To jedna z wersji tej zupy, tym razem składnikami głównymi są cebula, ryż, tłuszcz roślinny, szczypior i świeży lubczyk. Zupa naprawdę tania w wykonaniu - koszt to kubeczek ryżu trochę oleju, kilka cebul, szczypior. Szczypior jest w sumie opcjonalny, ale warto go użyć.

Składniki główne zupy
Cebulę kroję, podsmażam w garnku, do zmiany koloru.

Gdy cebula już się zrumieni, dolewam wody i chwilę gotuję, aż wywar nabierze koloru. Dolewam wody "do pełna" dodaję namoczony i opłukany ryż, gotuję. Kroję szczypior i lubczyk i też dodaję.

Gotowa - gęsta wyszła, była na dwa dni.

Podano do stołu.
Oczywiście zupę można wzbogacić o podstawową włoszczyznę. Można w tej wersji zrobić też zupę pomidorową. Tą zupę można zwyczajnie potraktować jako bazę do niektórych innych zup - kwestia gustu.

Komentarze