Zupa na zrumienionych kawałkach mięsa drobiowego

To kolejna modyfikacja zupy partyzanckiej. Tym razem użyłem jednego udka drobiowego i cebuli jako bazy smakowej. Składniki widoczne na pierwszym zdjęciu. Podstawowa zasada - mięso kroi się drobno, w jak najdrobniejsza kostkę, zesmaża je do zrumienienia cebulę tak samo. Ze zrumienionych składników wyprowadza się wywar i dodaje warzywa (wystarczą same ziemniaki). 

Składniki zupy - udko, ziemniaki, cebula, olej i w tym przypadku pędy kwiatowe cebuli (łykowate). 
Mięso oddzielam od kości.
Drobno je kroję.
Do rozgrzanego oleju w garnku (oleju niezbyt wiele) wrzucam pokrojone mięso.
Cebulę obieram i kroję.
Mięso zesmażam do zrumienienia.
Dodaję cebulę.
Wszystko smażę do zmiany barwy, do zrumienienia. 
Gdy już uzyskam pożądany kolor dodaje trochę wody i wyprowadzam kolorowy wywar.
Teraz mogę dodać pozostała kość z udka. 
Ziemniaki obieram, myję, kroję w kostkę. 
Gdy już wywar ma odpowiedni kolor, dodaję soli, uzupełniam wodę i dodaję pokrojone warzywa. 
Dodaję też te pędy cebuli - one może niezbyt będą nadawać się do jedzenia ale smak puszczą. 
Gotowe...

Oczywiście można użyć bardziej różnorodnych warzyw, pełnej włoszczyzny - zupa będzie bogatsza. utaj wersja "bardziej kryzysowa". 

Komentarze