To kolejna modyfikacja
zupy partyzanckiej. Tym razem użyłem jednego udka drobiowego i cebuli jako bazy smakowej. Składniki widoczne na pierwszym zdjęciu. Podstawowa zasada - mięso kroi się drobno, w jak najdrobniejsza kostkę, zesmaża je do zrumienienia cebulę tak samo. Ze zrumienionych składników wyprowadza się wywar i dodaje warzywa (wystarczą same ziemniaki).
|
Składniki zupy - udko, ziemniaki, cebula, olej i w tym przypadku pędy kwiatowe cebuli (łykowate). |
|
Mięso oddzielam od kości. |
|
Drobno je kroję. |
|
Do rozgrzanego oleju w garnku (oleju niezbyt wiele) wrzucam pokrojone mięso. |
|
Cebulę obieram i kroję. |
|
Mięso zesmażam do zrumienienia. |
|
Dodaję cebulę. |
|
Wszystko smażę do zmiany barwy, do zrumienienia. |
|
Gdy już uzyskam pożądany kolor dodaje trochę wody i wyprowadzam kolorowy wywar. |
|
Teraz mogę dodać pozostała kość z udka. |
|
Ziemniaki obieram, myję, kroję w kostkę. |
|
Gdy już wywar ma odpowiedni kolor, dodaję soli, uzupełniam wodę i dodaję pokrojone warzywa. |
|
Dodaję też te pędy cebuli - one może niezbyt będą nadawać się do jedzenia ale smak puszczą. |
|
Gotowe... |
Oczywiście można użyć bardziej różnorodnych warzyw, pełnej włoszczyzny - zupa będzie bogatsza. utaj wersja "bardziej kryzysowa".
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.