Co ma wspólnego pyszny tradycyjny żurek z kuchnią w ciężkich czasach? Może i niewiele. Jednak ideą mojego bloga jest prezentacja potraw z prostych i w miarę tanich produktów. A jeśli samodzielnie zrobimy zakwas na żur - taki żurek może być tan a na pewno o wiele lepszy niż taki robiony z gotowych półproduktów. Poza tym - ja tutaj troszkę promuję proste tradycyjne potrawy - bo wiele z nich powstała właśnie z biedy, która niejednokrotnie wymuszała oszczędne gotowanie i kreatywne gospodarowanie dostępnymi składnikami.
Wstępne składniki - tym razem około 2 kg ziemniorów - gotować będę w dużym garze - na dwa dni. |
Ziemniaczki kroję... |
Sporo wyszło - no dwa kilo ziemniorów. |
Korpus drobiowy gotuję w osolonej wodzie. |
Po zagotowanie się wody zbieram "szumy" i dodaję pokrojone ziemniaki. |
Pietruszkę i seler nać kroję |
Kawałeczek pora też kroję i tą zieleninę dodaję do zupy. |
Wędzonkę kroję w kostkę. |
Cebulę obieram i kroję. |
Pokrojoną wędzonkę zesmażam na skwarki. |
Dodaję cebulki i jeszcze zesmażam. |
I smażone skwarki z cebulą do gara. Gotuję razem, dodaję czosnek (opcjonalnie ale poprawia smak), przyprawiam jeszcze - tym razem suszonym lubczykiem. |
I dodaję zakwasu żytniego na żur, garnek 8 litrowy, dodałem ponad pół litra samego kwasu żytniego. |
Jeszcze krótko gotuję i dodaję śmietany - już na wolnym ogniu chwilę gotuję. |
Gotowe... |
Jest żurek - jajeczka gotowane wskazane bardzo. |
Podano dos tołu - żurek obowiązkowo z chlebkiem. |
Istnieją niejasności (cyt za wiki), czy żurek jest tożsamy z barszczem białym, gdyż np. wedle jednej z tradycji nazwy żurek i barszcz biały stosuje się wymiennie. W innych zaś tradycjach żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na bazie mąki pszennej. Z kolei inne zwyczaje nakazują żurkiem nazywać zakwaszaną zupę postną podawaną z jajkiem lub ziemniakami zaś barszcz biały miałby być zupą zakwaszaną przyrządzaną na bazie wywaru z boczku i kiełbasy. Żur znany jest z zakwasu chlebowego z mąki, ponieważ ta była najbardziej popularna i najlepiej się przygotowywała.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.