Prosta zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki...Jedno z warzyw doskonałych. Mają w sobie prawie wszystkie skłądniki odżywcze, po trochę, pozwalają w czasach posuchy finansowej przygotować potrawy na wiele różnych sposobów. I dobre, że dają tak wielkie pole do popisu, gdyż trudno codziennie jeść ziemniaki z wody na obiad i odsmażane na kolację. Oto więc kolejny, łatwy do przygotowania i smaczny ziemniaczany przepis, właśnie na taką ewentualność - rodzaj zapiekanki ziemniaczanej. 


Składniki - kilogram ziemniaków, patison,  jajka, masło, śmietana, sól i pieprz. 

Ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach. 

Patison podobnie na tarce o grubych oczkach. 

Stare warzywa solę, mieszam ze śmietana, przyprawiam wedle uznania. 

Mieszankę startych warzyw przekładam do formy lub brytfanny, na wierzch fajnie komponuje się cebula. Dodaje na wierzch dwie łyżki masła. 

Wbijam jajka na wierzch, tutaj akurat 4 sztuki. I do piekarnika. 

Piekę w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 30-40 minut. 

Gotowe... 

Zapiekanka może z powodzeniem być samodzielnym daniem. Warto przy tej wersji zrobić ją na ostro - przyprawy wedle gustu. 

Komentarze

  1. Hiszpanie nazywają takie coś tortilla de patatas i zapiekają na patelni. Rzeczywiście bardzo proste i smaczne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację.
      Bardzo fajnie brzmi ta hiszpańska nazwa...\
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Prześlij komentarz

Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.