Ziemniaki...Jedno z warzyw doskonałych. Mają w sobie prawie wszystkie skłądniki odżywcze, po trochę, pozwalają w czasach posuchy finansowej przygotować potrawy na wiele różnych sposobów. I dobre, że dają tak wielkie pole do popisu, gdyż trudno codziennie jeść ziemniaki z wody na obiad i odsmażane na kolację. Oto więc kolejny, łatwy do przygotowania i smaczny ziemniaczany przepis, właśnie na taką ewentualność - rodzaj zapiekanki ziemniaczanej.
Składniki - kilogram ziemniaków, patison, jajka, masło, śmietana, sól i pieprz. |
Ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach. |
Patison podobnie na tarce o grubych oczkach. |
Stare warzywa solę, mieszam ze śmietana, przyprawiam wedle uznania. |
Mieszankę startych warzyw przekładam do formy lub brytfanny, na wierzch fajnie komponuje się cebula. Dodaje na wierzch dwie łyżki masła. |
Wbijam jajka na wierzch, tutaj akurat 4 sztuki. I do piekarnika. |
Piekę w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 30-40 minut. |
Gotowe... |
Zapiekanka może z powodzeniem być samodzielnym daniem. Warto przy tej wersji zrobić ją na ostro - przyprawy wedle gustu.
Mniam, ale bym zjadła!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam, jeszcze zostało 😉
UsuńPozdrawiam serdecznie
Hiszpanie nazywają takie coś tortilla de patatas i zapiekają na patelni. Rzeczywiście bardzo proste i smaczne danie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację.
UsuńBardzo fajnie brzmi ta hiszpańska nazwa...\
Pozdrawiam serdecznie